BB

Bæredygtighed & Byggeri

Vi har fokus på, hvordan man bygger bæredygtigt. Vi tager bæredygtighed ind i hele processen fra idé til færdigt byggeri, og vi kommer til at dykke ned i både menneskelig, samfundsmæssig og miljømæssig bæredygtighed. Du får en masse viden om bæredygtig, du kommer til at lære nye værktøjer at kende, og du kommer til at bygge og bygge og bygge, for det er gennem at skabe noget sammen, vi skal blive klogere på både bæredygtige og byggeri. Så fokus på både hånd og ånd.

Introduktion

Klik her og hør Kåre fortælle om den nye linje – Bæredygtighed & Byggeri – https://vimeo.com/395120854

 

På Bæredygtighed & Byggeri har vi kærlighed til det gode håndværk, til materialerne, til mennesker, til hinanden og til naturen. Vi skal bygge – fx tinyhouses, domes, udekøkkener eller noget helt andet. Vores udgangspunkt er at blive inspireret af vores omgivelser, af materialerne og af behov og muligheder. Du kommer til at blive udfordret både på dine idéer og din kunnen, men det er udfordringerne og vores undren, der skal være vores fælles drivkraft. Vi dykker ned i greb og metoder fra arkitektur og design, vi sætter os grundigt ind i, hvad bæredygtighed i ordets bredest mulige forstand betyder, og vi afprøver og tilegner os forskellige håndværksmæssige færdigheder. Kort sagt så tager vi det bedste fra arkitekturen, fra samfundsvidenskaben og fra håndværket, og gør det til vores. På Bæredygtighed & Byggeri kommer du til at arbejde med hele byggeprocessen – fra idéudvikling, over skitser og modeller til at bygge i 1:1. Du bliver klogere på hvad bæredygtigt byggeri er, hvilke udfordringer det giver, og muligheder det skaber. Undervejs vil du også blive udfordret på om bæredygtighed altid er den rigtigste løsning – eller hvad det i det hele taget vil sige – på kort sigt og på langt sigt, for mennesker, for økonomien og for økosystemet. 

Alle kan være med uanset forudsætninger, når du begynder på højskolen – hvad enten du er en garvet håndværker eller om du stort set aldrig har rørt en sav. Vi lærer sammen og arbejder sammen ud fra motto’et “Alle kan noget, ingen kan alt, og sammen kan vi det meste”. Du skal have lyst til at bygge, være nysgerrig på processer, og være indstillet på, at vi udfordrer dig på mange forskellige måder. Det gør vi fordi, vi gerne vil give dig de bedste forudsætninger for at lære om bæredygtighed og byggeri, så vi sammen kan være med til at gøre verden lidt bedre for alle. Det er store ord, men vi tror på, at det er muligt, og vi er ambitiøse på dine, på højskolens og rigtig meget på klodens vegne. 

Når du er færdig på højskolen, har du masser af materiale til en spændende portfolio, som du kan bruge til at søge ind på Design- og Arkitektskoler. Du ved en masse om byggeri og kender værktøjer, og du er en attraktiv lærling inden for en håndværksmæssig uddannelsen. Og kommer du med en håndværker baggrund, kan du godt risikere at blive udfordret på dine konventionelle kompetencer – ligesom du vil have fået bygget ovenpå dine eksisterende kompetencer.

Fakta

Semesterstart
Forår og Efterår
Varighed
24 uger (Forår) — 20 uger (Efterår)
Undervisningssprog
Dansk
Glæd dig - her kommer snart billeder om Bæredygtig & Byggeri.

Undervisningsform

Undervisningslokalet for Bæredygtighed & Byggeri er byggepladsen. Vi er ude, vi tænder bål og brygger cowboy kaffe, og arbejder os til varmen. Bliver det for koldt, så har vi “Den røde lade”, hvor vi kan arbejde inde … i hvert fald i læ. Når det er sagt, så bruger vi naturligvis også højskoles faciliteter – fx træværkstedet og vi deler lokaler med linjen Møbel, Rum & Produktdesign, hvor vi kan få gode idéer, skitserer og laver modeller. 

Din nysgerrighed, din lyst til at finde løsninger på problemer og blive udfordret tager du med, og vi sørger for, at du får masser af vejledning af dine undervisere – de faste lærere og gæsteundervisere, som vi jævnligt inviterer indenfor til at komme med nye input, lærer os, om deres metoder og give os indsigt i andre fagligheder, som kan bidrage til at bygge bæredygtigt. 

Vi har én fælles arbejdsstation – byggepladsen, som vi sammen indretter og gør til vores. Vores projekter er store og ambitiøse, og derfor bliver vi nødt til at arbejde sammen om alt og dele alt. Vi kan kun lykkedes med at bygge, hvis vi er et team. Derfor kommer vi også til at bruge tid på at blive et team. Vi kan også kun lykkedes med at bygge bæredygtigt, hvis ved noget om bæredygtighed, derfor bruger vi også tid på at undersøge, researche, høre om bæredygtigt og ikke mindst snakke om, debatere og diskutere bæredytighedens kompleksitet. 

Som enhver anden byggeproces begynder vi med at definerer, hvad behovet er, undersøge mulighederne, idéudvikle og skitserer, bygge modeller og endelige bygge, bygge, bygge. Vores projekt er at skabe sammen. Vi skal have værktøjet i hånden, kende materialernes egenskaber og projektet skal stå færdigt i fuld størrelse. Du får naturligvis både hjælp og vejledning undervejs i processen, så du lærer og bliver klogere både på bæredygtighed og på helt konkret at bruge værktøj og på at bygge. Derfor vil der også undervejs være fælles gennemgang af del-mål og feedback både individuelt og i hele teamet. Vi tager dig i hånden og vi udfordrer dig – vi er et hold. 

Valgfag

På hvert forløb afsætter vi tre uger til valgfag. Her kan du vælge mellem forskellige fag, som supplerer de designfaglige processer og udvikler og styrker dit kreative potentiale. Udbuddet af valgfag skifter fra forløb til forløb – men det kan fx være foto, maleri, keramik, korsang, animation, parkour, skriveværksted, illustration, rytmisk sammenspil eller undervisning i nyttige computerprogrammer, som vi ikke har tid til at nå omkring i en hektisk hverdag ude på de forskellige hovedlinjer.

Se mere om Valgfag her